5.dan: Samostojno delo v laboratoriju in prvo prosto popoldne

Hola!

Prišlo je peto jutro in z njim ponovno delo v laboratoriju. Kot običajno se je naše delo začelo ob devetih, naša prva naloga v laboratoriju je bila pripravljanje strojev, kar pomeni, da smo izpraznili odpadke, v stroje namestili reagente, ki so potrebni za reakcije, in jih seveda tudi prižgali.
Naš mentor je v laboratorij prišel kasneje in s seboj prinesel veliko vzorcev krvi in urina, zato je bilo danes dela več kakor prejšnji dan. Vzorce smo morali ustrezno razvrstiti po sistemu, ki ga je mentor navajen, potem pa smo morali vse vzorce popisati in primerno označiti s črtnimi kodami in števili. To delo ni naporno, pomembno pa je, da si ob njem zbran in natančen, da vzorca ne označiš  nepravilno in ga s tem ne pošlješ v napačen laboratorij. Ob koncu našega dela pride kurir in odnese vzorce v druge laboratorije, kjer opravijo raziskave, ki se v našem laboratoriju ne izvajajo. Doroteja in Timeja sta danes opravili testa nosečnosti in oba sta bila negativna (testov seveda nista opravljali zase☺️). Miha je medtem testiral vsebnost kokaina v urinu. Mentor nam je pokazal kako je videti sperma pod svetlobnim mikroskopom, in ugotovili smo, da je velikost moške spolne celice približno 55 mikrometrov.
Ko so stroji opravljali raziskave, je mentor fantoma na računalniku pokazal, kje so dobri bari in trgovine s kvalitetnimi izdelki. Punci pa sta medtem v lekarni razvrščali tablete.


Vzorci krvi in urina


Urejanje tablet

Maj nam je o svojem delu povedal: “Peti dan je bil čisto drugačen. Beatriz me je takoj zaposlila z zlaganjem tipsov v škatle, ki sem jih nato postavil v avtoklav za sterilizacijo. Po končanem delu sem imel odmor za malico, takrat je direktorica prinesla posebno sladico imenovano mona. To je sladek kruh, posut s sladkimi mrvicami, vanj pa je vpleteno jajce. Če sem iskren, sem bolj navdušen nad mamino potico.
Preden je Beatriz odšla po svojih opravkih mi je pokazala kako uporabljati elektroforezo, da sem lahko poskusil tudi sam. Pokazala mi je tudi okužene borovnice in najina naloga v prihodnje bo izolacija DNA iz glive Monilinia vaccinii-corymbosi ter ugotavljanje njene prisotnosti v nasadu. Za začetek sem na hranilno podlago (gojišče) postavil borovnico. Počakati bo potrebno do torka, da se bo gliva razrasla in tako bova lahko izolirala DNA glive.
Ker mi je ostalo še nekaj časa, sem se odpravil v drug laboratorij, kjer sem se naučil kako rastline pomlajevati in jih precepljati na nova gojišča.
Današnji dan je bil zelo poučen. Vsi so bili prijazni in veseli, ker je zadnji delovni dan pred velikonočnimi prazniki."


Epice

Tradicionalna valencijska sladica mona

Borovnica na gojišču

Pomlajevanje in precepljanje užitne ostrice

Medtem ko smo mi pridno opravljali prakso, se je naša profesorica sprehodila po mestu in obiskala tržnico Mercado Central. Je ena izmed največjih tržnic v Evropi, saj pokriva 8 000 kvadratnih metrov in obsega več kot dve nadstropji. Leta 1914 sta jo konstruirala Francisco Guardia in Alejandro Soler. Notranjost je zgrajena iz železa, lesa, keramike in barvnih ploščic. Stavbi pa daje lepoto svetloba, ki skozi vitraže pada pod različnimi koti. Na stojnicah lahko najdemo sveže ribe, zelenjavo, meso, sadje in celo spominke.


Zunanjost tržnice
Raki vitičnjaki

Goba mavrah

Valenicija skupaj z Murcijo sestavlja pokrajino imenovano Levante, deželo vzhajajočega sonca. Murcija je bolj španska, medtem ko je Valencijska regija zgodovinsko prepletena s Katalonijo in govori svoj jezik, valencijščino. Območje Levante je znano po svoje vinu, saj predstavlja 70% proizvodnje vina v Španiji.


Značilno valencijsko vino iz pokrajine Reinos
Zvečer smo v hostlu spet jedli okusno večerjo. Zelo radi imajo piščanca in jajčevce, zato to dvoje jemo vsak dan. Sladkajo skoraj vse jedi, še posebej omake.

Komentarji