10.dan: Samostojno delo v laboratoriju in flamenko

Si bailas con tu corazón, tu cuerpo le seguirá

Med prazniki smo se privadili na podaljšan spanec, zato smo v torek zjutraj težko zapustili naše tople postelje in odšli na delo. A zaspanost ni trajala dolgo, saj sta nas na delovnem mestu ponovno sprejela nasmejana mentorja Christina in Miguel, ki sta nas s pripovedovanjem prazničnih dogodivščin dokončno predramila.

Na delovnem pultu je bilo že kar nekaj vzorcev, ki so čakali na različne analize, zato nismo čakali križem rok in začeli z delom. Največ smo delali z napravo XT - 1800i, katera analizira krvne celice. Meri razmerje med plazmo in rdečimi krvničkami, količino in velikost belih in rdečih krvničk, hemoglobin. Naprava nam pove tudi, če je v vzorcu krvi prisotna anemija srpastih celic. Zanimale so nas tudi EO meritve. Ta test nam pove količino eozinofilcev (granularnih levkocitov) v telesu. Če je količina le teh povišana, pomeni da imamo alergijo, saj so bele krvničke povezane z našim imunskim sistemom.


XT - 1800i
Analiziranje rezultatov


Pozirata, nič pa ne bi naredila :)


Po kratki malici sta dekleti v računalnik vpisovali podatke pacientov, fanta pa sta odšla v lekarno, kjer sta delala kapsule. 
V stojalo z luknjicami namestimo prazne kapsule in jih odpremo, nato vanje natresemo antibiotik v prahu. Kapsule le še zapremo in že so pripravljene. Delo ni težavno vendar zahteva veliko natančnosti in zbranosti.Prah v kapsulah mora biti enakomerno razporejen


Zapiranje kapsul

Po večerji smo še malo raziskovali špansko kulturo in se odpravili na flamenko. To je glasbeni in plesni stil, ki izhaja iz Andaluzije in se je razvil iz ljudske glasbe značilne za južno Španijo. Osnovni elementi flamenko glasbe so hipnotični način petja, kitara in dramatični ples, za katerega so značilne strast, eleganca in trdnost.
Njegove korenine segajo daleč nazaj v zgodovino, saj se flamenko tradicija tesno povezuje z andaluzijskimi cigani, ki so prišli v Španijo v 15. stoletju. Flamenko je izredno ekspresivna in izrazna glasbena zvrst, ki je bila za ljudstvo, ujeto v težke družbenoekonomske okoliščine, pomembna za izražanje čustev.
Tradicionalni flamenko ima natančno določeno strukturo, sestavljeno iz večih elementov: 

Kitarski in pevski uvod (salida del cante): kitara določi in sporoči poslušalcu tonaliteto in zvrst. Pevec odpoje značilni uvodni del, plesalka pa med tem časom sedi in spremlja s ploskanjem.

Falseta: krajši melodični del, v katerem je v ospredju kitarist. Plesalka spremlja kitarista z lahkotnejšo koreografijo.

Llamada: kombinacija močnješih udarcev nog, s katerimi se sporoči pevcu, da naj začne s petjem prve kitice.  Llamada pomeni klic, saj s tem elementom plesalka pokliče pevca, da poje.

Remate: odločen zaključek plesalka po vsaki kitici, ki iz gledalca po navadi izvabi znamenit vzklik, »¡olé!«.

Escobilla: daljša sekvenca cepetanja ali topotanja s petami, ki se začne v preprostem in počasnem ritmu in prehaja v vedno hitrejšega in zahtevnejšega. V tem delu je v ospredju plesalka, saj s pomočjo posebnih flamenko čevljev narekuje ritem.

Kitice in markiranje: v teh delih je v ospredju vokalist. Plesalka ga spremlja le s telesnimi gibi ali lahkotnejšimi nogami, da ne preglasi petja.


Kitarski in pevski uvod

Plesalka flamenka
Escobilla

Priklon nastopajočihKomentarji