11.dan: Samostojno delo v laboratoriju in španska kulinarika

¡Buenas tardes!

Danes smo se v laboratoriju posvetili analizi urina. Preverjali smo, če so v urinu prisotne bakterije in jih poskušali določiti. Petrijevko z barvanim agarjem smo razdelili na tretjine, nato smo na vsako s sterilno ezo nanesli različne vzorce urina. Da ugotovimo katere bakterije so v urinu prisotne, moramo to gojišče čez noč postaviti v inkubator, ki ima stalno temperaturo 37 °C. Iz inkubatorja pa smo vzeli petrijevko prejšnjega dne, kjer so se bakterije že namnožile. Ker je bila tretjina obarvana z vijolično barvo, smo lahko sklepali, da je v urinu prisotna E. coli. Želeli smo tudi preveriti s katerimi antibiotiki bi te bakterije lahko pregnali. Tu pa smo uporabili petrijevko z nebarvanim agarjem, katerega smo prelili z E. coli (iz prejšnjega gojišča), zmešano s serumom mikrobov. Po gojišču smo enakomerno razporedili več kot 10 diskov z različnimi antibiotiki. Vse to smo čez noč pustili v inkubatorju. Glede na razrast bakterije okrog diskov, se bomo odločili za ustrezni antibiotik. Izbrali bomo antibiotik, kjer bomo opazili največji odmik bakterij od diska.  
Vijolično obarvano mesto označuje prisotnost E.coli 

Razmaz urina na gojišče

Razporejanje diskov z antibiotiki

Preostanek vzorca urina smo prelili v epruvete in jih postavili v napravo Urisys 2400. Z njo smo preverjali kakšna je prisotnost beljakovin, glukoze, ketonov, žolčnih barvil, nitritov, levkocitov in krvi v urinu, in kakšen je njegov pH. 

Seč zdravega človeka naj bi vseboval do 0, 25 g beljakovin dnevno. Zvišana količina beljakovin je lahko posledica bolezni samih ledvic, bolezni krvi, krvnega obtoka... Lahko pa je le posledica vnetja mehurja, sečil ali prostate. Ketonske spojine v urinu, so lahko posledica sladkorne bolezni, stradanja, prekomernega bruhanja, nosečnosti ali večjih telesnih naporov. Bilirubin (žolčna barvila) se izloča v urin pri poškodbah jeter, pri motenem odtoku žolča ter povečani razgradnji hemoglobina. Če se v urinu pojavijo levkociti, je to znak vnetja. Urin zdravega človeka ima pH v razponu med 4,5 in 8,0. Vrednost je odvisna od prehrane, presnove, različnih bolezni, nanjo pa vplivajo tudi zdravila in njihovi metaboliti.


Urisys 2400


Vstavljanje epruvet z urinom v napravo
MAJ: V sredo je imela Beatriz veliko računalniškega dela, zato sem delo opravljal v rastlinskem in vitro laboratoriju. 
Najprej sem se zaposlil z lupljenjem pešk rastline Citrus sinensis x poncirus trifoliata. Peške sva z laborantko Rosi dezinfekcirala s tweenom - 20 in jih namočene pustila 10 minut. Peške sva v digestoriju ob gorilniku postavila v epruvete z agarnim gojiščem.
Nato sem šel v patološki laboratorij, kjer sem pregledal sadike jagod in jim odrezal morebitne okužene dele. Odrezke sem očistil z vodo, da sem z njih odstranil zemljo. Okužene liste, stebla in korenine sem položil na plošče z različnimi agarnimi gojišči. Prilagojena so bila glede na prisotnost plesni, gliv in bakterij.  
Rastlinski laboratorij


Čiščenje pešk


Okuženi listi in stebla

Gojišča korenin, stebel in listovKer smo imeli prosto popoldne, smo si vzeli čas za raziskovanje španske kuhinje...
Bogastvo in raznovrstnost španske kuhinje sta tesno povezana z zgodovino Španije. Keltska plemena, ki so naselila Galicijo, so za kuhanje uporabljala živalsko mast, najraje svinjsko. Na našem jedilniku v hostlu so se kar nekajkrat pojavila okusna, sladka svinjska rebrca. Rimljani so prispevali česen in olivno olje, to je danes osnovna sestavina španske kuhinje. Pri vsakem obroku nam prijazno postrežejo z mešano solato, kateri dodajamo olivno olje, naša profesorica Mika pa vanj namaka še koščke kruha. Arabski osvajalci so v Španijo prinesli limone, pomaranče, žafran, dateljne in riž. Na našem jedilniku do danes še ni bilo riža, so nam pa za poslovilno večerjo obljubili njihovo paello. Jutra začenjamo s kozarcem pomarančnega soka ali kar s celim sadežem. Odkritje Amerike pa je špansko kuhinjo obogatilo s krompirjem, poprom in kakavom. O krompirju in popru samo sanjamo... 
5000km španske obale ob vsakem letnem času ponuja veliko izbiro morski jedi. V preteklih desetih dneh je ribica samo enkrat pristala na naših krožnikih. 
Ko bomo prispeli domov, še lep čas ne bomo jedli piščanca in makaronov, saj smo imeli razen prsi na krožniku že vse dele kokoške.
Hrana je okusna, vendar zelo sladka in premalo raznolika. Tipične španske jedi, ki jih ponujajo v lokalih pred glavno tržnicoBuen provecho! 

Komentarji