12. in 13.dan: zadnji delovni dnevi

Hola!

Včeraj smo hitro končali z našim delom v laboratoriju, zato so nas napotili v lekarno. Tam smo dobili nalogo izdelovanja kapsul in krem.
Tokrat kapsul nismo zgolj polnili, vendar smo pripravili tudi njihovo vsebino. Farmacevtka nam je pokazala recept, po katerem smo zmešali 100 mg finasteride in 18,5g laktoze za 100 kapsul.

Po ''skrivnem'' receptu smo kasneje pripravili tudi kreme. 


Miha z laborantko

Maj je z laborantko Pilar pripravil medij YP6 za agrobakterije, za kar sta potrebovala veliko časa, saj pH meter sprva ni deloval pravilno.
Kasneje mu je Beatriz prinesla 4 vzorce jagod, ki sta jih testirala za 4 RNA viruse in 2 DNA. Vzorce je Maj pretolkel s kladivom in razbil celične stene ter jih nato položil na napravo Rocker 25, ki je vzorce zibal in s tem mešal 20 minut. Vzorcem je dodal putra PBS in Lysis in vse skupaj centrifugiral 2 minuti pri 11000 vrtljajih. Pripravljene vzorce je postavil v maxwell robota za izolacijo RNA in DNA.Razbite celične stene štirih vzorcev jagod na napravi Rocker 25

Vzorci v maxwell robotu
Popoldne sva se Doroteja in Timeja odpravili nakupovat spominke, fantje pa so se odločili zapeti nekaj pesmi na ulici. V malo manj kot 45 minutah so zaslužili kar 21,5€ in si s tem denarjem privoščili pijačo.

PETEK
Danes v laboratoriju nismo imeli veliko dela, saj imajo Španci v ponedeljek ponovno praznik in so ljudje večinoma že odšli na dopust. Preverjali smo vsebnost krvi v blatu. Test je bil pozitiven, kar lahko pomeni raka na črevesju. V lekarni smo zopet razporejali tablete. Kmalu pa smo se zaradi poslovilne zabave, ki nas je čakala v hostlu morali od naših mentorjev posloviti uro prej kot običajno. Slovo je bilo težko, saj smo si v preteklih dveh tednih prirasli k srcu.


Še zadnjič vstopamo v laboratorij

Urejanje mnogih tablet
Maj je zjutraj pogledal plošče, na katerih so bili odrezki okuženih jagod. Ker so se nekateri organizmi razrasli, jih je izrezal in postavil na nova gojišča. Preostanek odrezkov pa je pustil pri miru, v upanju, da se bodo tudi na njih razrasli organizmi. Potem ga je Beatriz zaposlila z zlaganjem tipsov v škatle. Ker je imela Beatriz veliko dela, je Maj laborantki Pilar pomagal pripraviti zmes snovi, ki jih je laborantka zmešala z vzorci in jih pripravila za napravo PCR.  


Razrasel organizem na gojišču

Nacepljeni organizmi na gojiščih

Pomoč Pilar v PCR laboratoriju
Poslovilna zabava nas je malce razočarala, prejeli smo namreč zgolj certifikate o našem delu in pojedli kosilo. Po krajši siesti smo se napotili do keramičnega muzeja. Ta se nahaja v stavbi rokoko stila z veličastnim vhodom. V notranjosti smo si ogledali kočije iz 18. stoletja, sobe urejene v stilu 19. stoletja, keramiko iz srednjega veka ter zbirko ploščic narejeno v kraljevi keramični tovarni iz Alkore.
Dijaki smo s sicer kar nekaj komplikacijami vanj vstopili zastonj, profesorici pa sta za ogled odšteli vsaka 3€.

Kočija

Keramična kuhinja
Za večerjo so nam v hostlu tokrat res postregli z obljubljeno paello. Bila je odlična, vendar odločno prevelika.


Paella

Komentarji