3.dan: Podroben ogled delovnega mesta in voden ogled mesta

 ¿Qué día es hoy Miha?
Hoy es martes.


Čas v Španiji res hitro beži! Okoli osme ure zjutraj smo se zbrali ob zajtrku in potem odhiteli na naša delovna mesta, ki smo jih včeraj prvič videli. Na pot smo se odpravili brez spremstva. Do železniške postaje smo pešačili, zatem sedli na vlak in se peljali do postaje Massanassa. Vožnji je sledila še hoja do laboratorija.
Tam nas je pričakala Kristina, ki ne govori angleško, zato je komunikacija potekala preko spletnega prevajalnika ter z veliko kretnjami. Dve uri kasneje je prišel naš drugi mentor, ki pozna osnove angleščine. Sledil je prikaz postopka jemanja krvi in označevanja odvzetih vzorcev za nadaljnje raziskave in pošiljanje v druge laboratorije. Podrobneje kot prejšnji dan nam je predstavil vsak aparat, da bi lahko v prihodnjih dneh delo opravljali sami. V vzorcu blata smo preverjali prisotnost bakterije Helicobacter pylori, ki povzroča rano na želodcu. Test je bil pozitiven, kar pomeni da bodo testirancu predpisali antibiotike. Po ogledu večine postopkov v laboratoriju smo končali z delom in se odpravili proti domu.

Naša vedno nasmejana mentorja v farmaciji Viguer

Tudi španski "drek" smrdi :)

Maj, ki dela v drugem laboratoriju pa je o svojem delu zapisal takole: "Z mentorico Beatriz sva se odločila na klasičen način izolirati DNA in preveriti, če vzorci prsti morda vsebujejo bakterijo (Agrobacteria), plesen (Phytophtora) in glivo (Fusarium). Vzorce sva pripravila tako, da sva v epice (PowerSoil Bead Tube) zatehtala prst, dodala pufer C1 in vse dobro premešala z vortexom, kasneje pa sva vzorce centrifugirala. Supernatante sva nato pipetirala v nove epice (2 mL Collection Tube) in dodala raztopino C2, da bi odstranila nečistočo. Vzorce sva za pet minut postavila v hladilnik in jih potem znova dala v centrifugo. Nato sva supernatante pipetirala v nove epice in dodala raztopino C3. To je še en reagent, ki razgradi različne molekule brez DNA. Vzorce sva znova centrifugirala in pipetirala supernatante v nove epice, vanje sva dodala raztopino soli C4, katere sva pretresla v vortexu. Raztopine sva dala v epice s filtrom in centrifugirala, da se je DNA ujel v Spin filter. Filtre sva prestavila v nove epice in dodala raztopino etanola C5, ki je prek centrifugiranja sprala preostale huminske kisline in soli. Filtre sva znova prenesla v novo epice in centrifugirala z raztopino C6, ki je omočila silikonsko membrano filtra in sprala DNA v epice. Filter sva nato zavrgla, v tubah pa sva dobila koncentrirano DNA. Sledila je metoda PCR, ki pa je na žalost nisem opravil, saj se mi je mudilo na ogled Valencije."


Priprava na PCR


Popoldne smo se odpravili na voden ogled Valencije. Pogledali smo si njihovo katedralo, posvečeno sv. Mariji s 70 metrov visokim stolpom, v katerem se nahaja 13 zvonov, največji med njimi pa tehta kar 10 000 kilogramov. Poleg gotskega sloga lahko opazimo še renesančne, baročne in neoklasicistične elemente. Z gradnjo so začeli v 13. stoletju. Vodička nas je popeljala še skozi gotska vrata v nekdanje mestno obzidje, ogledali smo si pošto, železniško postajo, ki je lani dopolnila 100 let in na kateri vsako jutro vstopamo na vlak na poti v laboratorij. Videli smo tudi bullring, ki spominja na rimski kolosej in v katerem še sedaj 4 krat na leto potekajo bikoborbe. Sprehodili smo se mimo mestne hiše, tržnice in čez različne trge, na katerih so še prejšnji teden odmevali zvoki tisočih petard, ki naj bi bile tako glasne, da so se okna sosednjih hiš kar tresla. Gre za praznik Las Fallas – festival zvoka in ognja, ki traja 4 dni brez prestanka ter predstavlja pozdrav pomladi.

Katedrala sv. Marije
Torres de Serrano - gotska vrata

Bullring in železniška postaja

Pred pošto


Komentarji