4.dan: Samostojno delo v laboratoriju in obisk najdaljšega parka v Evropi

 Hola! 
¿Qué tal? 

Zjutraj nas je zbudil glas budilke in odhiteli smo na zajtrk. Ko smo pojedli, smo hitro zdrveli na železniško postajo. Na delovno mesto v lekarno Viguer Laboratorio smo prispeli ob deveti uri zjutraj, kjer sta nas že čakala mentorja in lahko smo pričeli z našim delom. Kot vsak dan je sledila priprava strojev za delo, kar pomeni odstranitev odpadkov prejšnjega dne, prižig računalnikov, priprava programov in reagentov po napisanem seznamu. Mentor je preveril ali smo vse pravilno postorili in začeli smo z analizami. Najprej je Miha opravil pregled vzorca krvi. Ker je bila potrebna analiza enega samega vzorca, je postopek deloma opravil ročno. Vzorce smo centrifugirali in jih kasneje razporedili v naprave, kot so nam narekovale označbe na vzorcih. Mentor nas je opozoril naj pozorno spremljamo delo, saj bomo v naslednjih dneh večinoma delali sami ter se pošalil, da bo od tega dneva naprej lahko počival in spal na delu, saj bomo vse opravili namesto njega. Medtem ko so stroji opravljali svoje delo, nam je gospod pokazal kako pripravi vzorce za pošiljanje v druge laboratorije in ustanove. Potrebna je natančna označba in razporeditev, da kasneje ne pride do pomot. Na koncu se vzorce spravi v hladilnik, v škatlo za tisti dan, vzorce istega dne prejšnjega tedna pa se odstrani. Vzorce še en teden zadržijo, saj bi v primeru morebitnih napak analizo lahko ponovili.
Po končanem delu smo poklepetali 
z mentorjema o filmih, njunih družinah ter nepozabnih zabavah na čarobnem otoku Ibiza, katere je doživela Cristina.

Centrifuga

Delo na računalniku

Kako hitro se bo strdila kri?

Maj je v laboratorij prišel zgodaj in ker Beatriz še ni bilo, je laborantki Rosi pomagal pri pripravi agarja. Potreboval je nitrat, sulfate, PboMo, NaFeEDTA, vitamine, PPM, ogljik v prahu, glukozo, Myo - inozitol in ratlinski agar. Ko je vse volumne in mase vmešal v dva litra destilirane vode, je vse skupaj postavil v avtoklav, da bi uničil vse organizme. Kmalu je prišla Beatriz in prinesla štiri vejice različnih vrst marelic. Njuna naloga je bila testiranje marelic. Preverila sta, ali vsebujejo katerega izmed treh možnih virusov. Postopka sta se lotila tako, da sta olupila vejice in jih shranila v vrečko, kamor je Maj nalil pufer PBS. Vse skupaj je dobro pretolkel s kladivom, da je celicam lubja popolnoma razbil celične stene. Raztopino je postavil na hladno in jo dobro premešal. Nato sta suspenzijo z razbitimi celicami pipetirala v epice z lysis pufrom. Epice sta premešala v vortexu in jih postavila v maxwell robota. Ta naprava opravi vse postopke, ki so opisani v blogu prejšnjega dne, hkrati pa omogoča bolj sterilno in natančno delo.
Majevo delovno mesto: Parc Cientific Univertisat de Valencia

Razbite celične stene lubja marelic

Pipetiranje v epice

Maxwell robot

Po kosilu smo pohiteli do železniške postaje, od koder smo nadaljevali peš pot po nekdanji strugi reke Turie do Mesta umetnosti in znanosti. Struga reke je spremenjena v 8 km dolg park. Turia je bila izsušena, njena struga pa preusmerjena po katastrofalni poplavi leta 1957.     

Mesto umetnosti in znanosti sestavljajo:
Vodička Aleksandra pred shemo petih kompleksov v Mestu znanosti in umetnosti

L'Hemisfèric - planetarij in kino s 24 metrov veliko projekcijo 3D filmov in 
El Museu de les Ciències Principe Felipe - interaktivni muzej znanosti, ki spominja na okostje kita.
Naravoslovni muzej in kino (v obliki očesa)

L'Umbracle - vrt, kjer lahko sprehajalci občudujejo avtohtone rastline Valencije in med njimi številne samostojne skulpture. Stavba je zasnovana kot vhod v Mesto umetnosti in znanosti.


L'Umbracle

L'Oceanogràfic - največji akvarij v Evropi, ki smo ga obiskali v ponedeljek.


L'Oceanogràfic 

El Palau de les Arts Reina Sofia - operna hiša in uprizoritveni center umetnosti. Hiša je posvečena glasbi in scenskim umetnostim.
Operna hiša
V ozadju operna hiša in kino

L'Agora - pokrit trg, v katerem se odvijajo koncerti in športni dogodkiL'Agora
vir: wikipedia
Vodička Aleksandra je odpeljala skupino nazaj v mesto, mi pa smo izkoristili čas še za sprehod po parku.Privoščili smo si tudi tradicionalno valencijsko pijačo horchato (orxata), narejeno iz užitne ostrice (Cyperus esculentus). Je sladkastega okusa, nekatere je spominjala na kaki, nihče pa nad pijačo ni bil posebno navdušen.

Skupinsko okušanje horchate

Na poti nazaj smo se ustavili še na otroškem igrišču, kjer smo se zabavali na Guliverju - glavnemu junaku romana Guliverjeva potovanja, avtorja Jonathana Swifta.

Orjaški Guliver 
Pogled od zgoraj
vir: http://www.everywhereist.com/the-jardines-del-turia-valencia-spain/
Komentarji